maanantai 13. elokuuta 2007

Sinne ja takaisin

Ajoimme viime viikolla Sudburyyn hautajaisiin. Sudburyn maisemat muistuttivat Suomea ja kesäkin tuntui viileämmältä. Harkitsin jo muuttoa ”pohjoiseen”, kunnes kuulin talvien olevan toooodella kylmiä Ontarion pohjoiskolkassa. Ilmeisen paljon suomalaisia, tai suomalaista alkuperää olevia perheitä kuitenkin asuu Sudburyn tietämillä, nikkelikaivoksilla on riittänyt töitä maahanmuuttajillekin. Paluumatkalla moottoritie oli onnettomuuden takia suljettu. Sudburystä Toronton suuntaan menee vain tämä yksi tie, joten kun liikenne ohjattiin pois moottoritieltä, se tarkoitti meille kolmen tunnin (!!!) kiertoa päästäksemme takaisin motarille, onnettomuuspaikan ohi. Onneksi olemme molemmat Keithin kanssa hyvin kärsivällisiä ihmisiä eikä meitä yhtään haitannut muutaman tunnin ylimääräinen autossa kököttely..

Löydän pieniä hassuja juttuja koko ajan. Siis pieniä ja ehkä mitättömiä yksityiskohtia, jotka eroavat suomalaisesta elämänmenosta. Täällä esimerkiksi ennen hautajaisia on muistotilaisuus, jossa vainaja on avoimessa arkussa esillä. Varsinaisissa hautajaisissa arkku on sitten kiinni. Maapähkinävoi on toinen juttu, samoin marmeladi paahtoleivän päällä. Meikäläinen ei kumpaakaan herkkua kaipaa, mutta kanadalaiset eivät pysty syömään paahtista ilman makoisaa marmeladia. Myös pannukakku maistuu kivalta pekonin kanssa aamiaisella (yök!). Sitten on nämä paikalliset pesuaineet. Pyykinpesuaineet eivät poista tahroja, eivät sitten minkäänlaisia. Rasvatahrat pysyvät vaatteissa, samoin kaikenlaiset hikiläiskät sun muut. Minun muistikuvani mukaan Suomessa pyykkini muuttui taianomaisesti puhtaaksi pesukoneessa. Simsalabim!

Eilen planeetta Maan ohitti joku meteoriittirykelmä. Koitettiin tiirailla taivaalle, mutta Hamilton valaisee puolet taivaasta, vaikka on noin 20 kilometrin päässä. Punainen valosaaste pilasi meteoriittibongailun. Kyllä olisi Muumipappa ollut vihainen! Muumimaahan tullaan 27.8. Pian nähdään!

Ei kommentteja: