torstai 31. tammikuuta 2008

Tuulen viemää

MOL-taulukkokirja oli joskus aikoinaan lempilukemistoani tenteissä. Odotin pakollisen tenttiajan loppua tuulenvoimakkuustaulukon pauloissa. Lähinnä kai siksi, että taulukkokirjan muut sivut olivat täynnä matemaattisia kaavoja, joiden kiehtovaan maailmaan en oikein koskaan päässyt sisälle. Mutta tuulenvoimakkuudet.. taulukossa kuvattiin tuulenvoimakkuus, ja sen aiheuttamat tuhot asutukselle. Mietin taulukkoa eilen, kun aamuyöstä heräsin raivokkaan tuulen yrittäessä irrottaa talojen kattoja ja puita. Tuulen nopeus oli yli 30 m/s, ja yritin kovasti muistaa, mitä tuhoja oli odotettavissa. Ainoa tuho eilen oli kuitenkin se, etten uskaltanut pyöräillä jumppaan aamulla. Sain silti kerättyä hulluuspisteitä hölkkälenkilläni – en nähnyt ketään muuta kävelemässä, tai muutenkaan ulkona. Melissa ja Laura valistivat minua, ja kertoivat, ettei näin kylmällä ilmalla (-10°C) yksinkertaisesti voi olla ulkona. Tyhmä minä kun en moista tiennyt, Turussakin pyöräilin vaikka mittari oli 25 astetta miinuksen puolella..

Muuttaessani Kanadaan kuvittelin tapaavani karaistuneita ja rohkeita ihmisiä. Hulluja pakkasukkoja, jotka kolmenkymmenen asteen pakkasessa kävelevät lähimpään kylään ostamaan maitoa. Miten väärässä olinkaan! Kukaan ei kuvittelekaan ulkoilevansa yli viiden asteen pakkasessa. Sateella pyöräily on hullujen ja Maijun hommaa, lumisateesta puhumattakaan. Kanadalaiset kyhjöttävät koko talven taloissaan ja autoissaan, visusti ulkoilmaa varoen. Mihin ihmeen nössömaahan olenkaan tullut. Täällä pelätään kaikkea pikkupakkasesta täysjyvätuotteiden sisältämään kuituun. Niin, täysjyätuotteet ovat kuulemma likaisia. Tätäkään en ennen tiennyt..

Ulkona vallitseva sää on riepotellut kuulemma myös Los Angelesia. Siellä on satanut epätavallisen paljon, ja losilainen agenttini kertoi minulle, että ihmisillä on ollut vaikeuksia nukkua, koska sade pitää niin kovaa ääntä. Niin, onhan se hirveää, ettei aina ole tyyntä ja aurinkoista. Miten kauaksi apinajuuristamme olemmekaan kehittyneet, jos niinkin kaunis ääni kuin sateen ropina ikkunaa vasten häiritsee arvokasta yöuntamme. Agentti 00A, muistutahan ihmisiä korvatulppamahdollisuuksista!

3 kommenttia:

marcoolio kirjoitti...

Ei ole talvea ei: http://at8.abo.fi/gif/hT407063.gif

Loska**skaa sitävastoin riittää.

Whissana kirjoitti...

Hahaha, nauroin sun juttusille. En makaan ole koskaan tiennyt ettei ulkona VOI olla jos on 10 astetta pakkasta. Olisimpa tiennyt taman silloin Suomessa kun koitin 25 asteen pakkasessa pyorailla Citymarkettiin toihin, ja jouduin taluttamaan osan matkasta vain siksi etta pyora oli niin jaassa ettei se yksinkertaisesti toiminut. Olisin mieluusti silloin tiennyt ettei ulkona voi olla mutta kukaan ei tata minulle kertonut!

Noista korvatulpista sen verran, etta olen itse kehittanyt paremman teorian muiden aanten eliminoinniksi kuin korvatulpat. Olen lukenut jostain, olisikohan ollut Snapple -juomien korkkien sisapuolella olevista pikku faktoista(?), etta korvalappujen kayttaminen tunnin ajan moninkertaistaa bakteerien maaran kosvassa. Entas sitten korvatulpat korvassa koko yon? Niimpa olen itse ottanut kayttoon tuulettimen. En kuitenkaan tunge sita korvaani, vaan yleensa laitan sen ykkosvaihteelle hurisemaan koko yoksi sangyn paatyyn, ja se peittaa mukavasti tasaisella huminallaan kaikki pikkuaanet. Jos meteli on vallan kamala niin kakkos- tai kolmosvaihde ajaa asian. Yleensa naita ei kuitenkaan tarvitse kayttaa. Taalla Losissa tosiaan satoi niin kovasti etta herasin siihen keskella yota enka edes kuullut tuuletintani sen pauhun yli.. noh.. minua ei kuitenkaan sade noin muuten haitannut. Onhan se vaihtelua, vaikka olenkin tyytyvainen etta taivas on taas sininen ja aurinko paistaa. :D

Maiju kirjoitti...

On Turussa ainakin kerran ollut talvi! Kevättalvella 2004 ainakin oli pirun kylmä. Tää talvi on ollut epätavallisen lämmin vissiin vähän kaikkialla. Ja sateinen losissa.

Vannon korvatulppien nimeen kunnes bakteerit aiheuttavat jotain ongelmia. Täällä on tarpeeksi kylmä ilman tuuletintakin.