lauantai 11. lokakuuta 2008

Perunamuusi, porkkana ja perinneruoka

Uusin tilannekatsaus Thanksgivingin osalta: Tällä kertaa minulle on varattu ruokaa. Tai siis ei toki mitenkään erikseen minulle mitään ruokaa tehdä, kalkkunan tilalle, vaan saan syödä (miten jaloa!) perunamuusia ja porkkanoita. Eli vien omat ruoat mukanani.. Saavat muut sitten enemmän porkkanaa.

Miksiköhän perinneruoat ovat yleensä järkyttäviä? Suomalaiset jouluruoat eivät ole koskaan maistuneet minulle, laatikoista lipeäkalaan kaikki "herkut" jäävät syömättä. Täällä kalkkuna jää ihan ruokavaliosyistä väliin, mutta stuffing-niminen kammotus jää ihan vain siksi pöydälle, että se on pahaa. Kyseessä on kalkkunan sisään tungettava leipämössö, eli käytännössä ihrassa uitettu leipäkuutio- ja maustemuhennos. Että oks vaan. Portugalissa käydessäni tutustuin paikalliseen herkkuun, kuivattuun turskaan. Kuivatut turskalevyt pinottiin ruokakaupoissa korkeisiin pinoihin, ja niiden koiranruokaa muistuttava haju leijaili koko kauppaan. En rohjennut maistamaan bacalhauta. mutta luotettavan tietolähteen mukaan se ei juuri makuhermoja kutkuttele. Lähinnä laukaisee oksennusrefleksin. Islantilainen herkku, mädättämällä kypsytetty hai, ei juuri perinneruokien mainetta paranna. Voisiko joku keksiä oikeasti hyvältä maistuvan perinneruoan?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mämmi?!

Maiju kirjoitti...

Siis oikeasti hyvältä maistuvaa perinneruokaa tarkoitin.. Ehkä tämä todistaa väitteeni, eli kaikki perinneruoat maistuvat pahalta!