keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Hössöttäjien luvattu maa

Kuuntelin tänään kuntosalin pukukopissa äitien valitusta siitä, miten yliopistolta ei soiteta kotiin jos opiskelijalla menee koulussa huonosti. Ala-astemeininkiä siis kaivataan yliopistoikäisille nuorille aikuisille. Missähän vaiheessa lapset täällä itsenäistyvät?

Mielestäni jopa paikallinen liikennekulttuuri kertoo hössötyksestä ja ihmisten käärimisestä pumpuliin. Joka ikisessä risteyksessä on STOP-merkkejä, joko 2 tai 4. Ihmisten ei siis tarvitse ajatella, pitääkö väistää oikealta tulevaa. Jos STOP-merkkiä ei ole, risteyksen läpi saa ajaa huoletta. Toisaalta ajaminen tehdään helpommaksi tällä tavalla, toisaalta luodaan vaaratilanteita tekemällä ajamisesta passiivista ja aivotonta työtä. Automaattivaihteet autoissa vaikuttavat samalla tavalla, aivot voidaan heittää narikkaan autoon istuessa (ja totta tosiaan, narikassa aivot tuntuvat olevan ainakin pyöräilijöitä ohittaessa). Canada's worst drivers-ohjelmassa kanadalaiset kuskit opettelivat ajamaan manuaalisilla vaihteilla varustettua autoa. Tuloksena kaksi poltettua kytkintä ja kuusi hämmentynyttä kuskia. Automaattivaihteisiin tottuneiden on varmasti vaikea oppia vaihtamaan itse vaihteita, mutta olen tullut siihen tulokseen, että suurin osa täkäläisistä ei varmaan edes ole tarpeeksi fiksuja oppimaan manuaalisten vaihteiden saloja.

Ja sitten vielä toinen havainto fiksuuteen liittyen. Kanadalaiset tahtovat asua omakotitalossa, muita vaihtoehtoja ei ole. Kerrostaloissa asuvat lähinnä maahanmuuttajat, eläkeläiset ja köyhät. Rivitalotkin ovat melko epämiellyttäviä, sillä naapurit ovat seinän toisella puolella, ja sepä vasta on inhottavaa. Eilen näin rakennustyömaalla "omakotitaloja", jotka mielestäni eivät juuri rivitalosta eronneet. Talojen välissä oli korkeintaan metri, mutta koska kyseessä on omakotitalo, kaikki huoltokustannukset lankeavat talonomistajan kontolle. Kai se sitten on niin ihanaa omistaa neljä ulkoseinää (ja katto ja perustukset), että siitä ollaan valmiita maksamaan nelinkertaisia summia rivitalo- tai kerrostaloasumiseen verrattuna. Onko mahdollista, että kaikki kanadalaiset naiset nauttivat puutarhassa kykkimisestä, ja siksi tahtovat oman pihan? Minulle riittäisi rahapuu ikkunalaudalla..

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Maiju!!
Milloin tuut Suomeen? Ilmoitathan sitten mullekin, kun ois kovin kiva nähdä, ja nyt kun asun Helsingissä, se ehkä onnistuukin kohtuu helposti...
p.s. Kiitos taas hilpeän kitkerästä blogista ja pitkät sun äidilles! (ja mun äidille...)

Raisa T.
rmt210@hotmail.com