keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Olisko nää tän talven taudit nyt sitten tässä?

Mahataudin vietyä kaikki energiani olin iloinen viime viikolla saatuani voimani takaisin. Ja kuinkas sitten kävikään.. Nyt kehoni kimpussa ovat korkea kuume ja yskä, joka vetää koko kropan kippuralle. Että se siitä maahanmuuttajien työnhakukurssista ja boot campistä ja ties vaikka mistä. Koitan huomenna mennä töihin, mutta jätän siivoamisen muille. Ei siellä kukaan muukaan siivoa, joten en pelkää seurauksia.

En ole täällä nähnyt televisionkatselutilastoja, joten en tiedä, mitä ohjelmia kanadalaiset rakastavat. Seuraava väitteeni perustuukin siihen, mitä työtoverini katselevat töissä ollessaan, ja mitä ohjelmia asiakkaat tahtovat pesulassa katsella. Kanadalainen kotiäiti selvästi rakastaa saippuasarjoja ja lavastettuja oikeudenkäyntejä. Tiedättehän ne älyttömät ohjelmat, joissa ihmisiä syytetään mitä ihmeellisimmistä asioista, ja oikeudenkäynti päättyy aina joko naisten väliseen nyrkkitappeluun tai rintojen paljasteluun. Laatuviihdettä, eikö vain? Huolestuttavinta on kuitenkin se, että havaintojeni perusteella monet asiakkaat ja kaikki työtoverini kuvittelevat leikkioikeudenkäyntien olevan todellisia tilanteita. Jep, jep.

Osallistuin eilen maahanmuuttajien työnhakukurssille, sain siis yhden neljästä päivästä suoritettua. Kurssilla olleista muista ihmisistä ymmärsin sujuvasti yhden puhetta. Olin ainoa paikalla ollut valkoihoinen. Kolumbialaisten englanti oli kovin työlästä ja käsittämätöntä, haitilaiset sanoivat vain "I really like Canada" noin sata kertaa, ja kiinalaisen miehen englanti oli kuudesta täällä vietetystä vuodesta huolimatta melkoisen heikkoa. Pakistanilainen mies koitti matkia brittiaksenttia, välillä melko onnistuneesti. Kanada on niin monen kulttuurin kohtaamispaikka, että aksentteja on tuhansia. Kurssilla sanottiinkin, ettei aksentti haittaa, jos pystyy kommunikoimaan selvästi ja ymmärrettävästi. Tajusin, että omat kommunikaatiotaitoni ovat huomattavan hyvät verrattuna moneen muuhun maahanmuuttajaan. Ja aksenttini on muuten huomaamattomampi kuin suomalaisten NHL-pelaajien. Hah! (korjaus 31.3.2009: kuulin Saku Koivun haastattelun telkasta eilen. Sakun englanti on tosi hyvää ja akstentitonta. Väitteeni on siis osin ainakin väärä)

Ei kommentteja: