maanantai 10. toukokuuta 2010

Silmiä ei tarvita autolla ajoon

Ei siis ainakaan Kanadassa. Olen varmasti mutissut aiemminkin siitä, miten lääkärit eivät kerro ajoneuvoviranomaisille potilaiden ajokykyyn vaikuttavista terveysseikoista. Kuntosalilta tuttu täti ajaa autoa putkinäöstä huolimatta, ja Keithin isoäiti uusi juuri ajokorttinsa, vaikka on kaihin takia lähes sokea. Kauhugalleriaan voinkin pelokkaana lisätä kuntosalin omistajan, jonka toisen silmän verkkokalvo repesi, eikä silmä ole vieläkään palautunut entiselleen leikkauksista sun muista huolimatta. Hän ei näe toisella silmällä yhtään mitään, mutta silti kokee olevansa oikeutettu ajamaan (isoa) autoa. Toisaalta olen alkanut ymmärtää ihmisten halua ostaa isoin markkinoilla oleva auto, selviytymismahdollisuudet kolaritilanteessa paranevat huomattavasta auton massan kasvaessa. Täkäläiset autoilijaläsipäät saivat minut harkitsemaan vähintään panssariauton hankkimista. Panssaripolkupyörä? Siinäpä liikeidea jollekin nikkarille.

Kuukauden päästä minulla on taas koti. Ihanaa. Voin puhua puhelimessa, eikä kukaan kuuntele korva seinässä viereisessä huoneessa puheluani. Voin kävellä alusvaatteisillani ympäri asuntoa. Vapaus koittaa pian, jes! Toisaalta on pelottavaa muuttaa, sillä Keithin selviytymiskyky oikeassa elämässä ei ole vielä kovin kehittynyt. Hänen pitää oppia mm. seuraavat asiat: 1. huoneet eivät siivoa itseään (yllätys!) 2. jos jääkaapista olettaa löytävänsä jotain, pitää käydä ruokakaupassa ja ostaa ruokaa sinne laitettavaksi, 3. asuntoa pitää kunnostaa ja remontoida, ja se ei onnistu tietokoneelta käsin, ja 4. Maiju ei ole kuten äiti, Maijulla on muutakin tekemistä kuin hössöttää, hoivata ja siivota. Sorry, reality check incoming in a month..

Täällä suuuuuuri osa miehistä asuu kotona häihin saakka, ja siirtyy suoraan äidin hoivista vaimon paapottavaksi. Kotirouvia on nykyään vähemmän, mutta silti "naisen rooli" on täällä voimakkaampi kuin Suomessa. Tietyt kotityöt ovat naisen harteilla, ja naiset ovat tietysti liian heikkoja leikkaamaan nurmikkoa, maalaamaan seiniä jne. Ai niin, vaimot ja tyttöystävät ovat myös aina kuskeina bileissä. Miehet kaljoittelevat, naiset ovat selvin päin. Ajokortittomuus on tähän saakka pelastanut minut ko. tilanteelta, olen saanut siemailla olutta miesten seurassa. Eikä niitä vauva- ja aivottomuuskeskusteluja olisi ilman viinaa kestänytkään.

2 kommenttia:

mirva kirjoitti...

Kyllä musta tuntuu, että suomessa autoilu on ihan samaa luokkaa kuin siellä. Mitäpä sen väliä näkeekö kunnolla vai ei :)

Ja onnea uuteen kotiin. Olet sen ansainnut!!!

The Girlfriend kirjoitti...

Vahan painvastoin kun joissain maissa missa tytot ovat isiensa "omaisuutta" ja muuttavat lapsuudenkodistaan vain mennakseen naimisiin jonka jalkeen heista tulee aviomiestensa "omaisuutta". Kanadassa ilmeisesti naisten pitaa paapoa ja lellia ja sitten kuitenkin esittaa heikkoa ja avutonta jotta mies viela kaiken huolenpidon jalkeen tuntisi itsensa tarkeaksi. Ollaan me naiset aikamoisia huijareita ja monitaitureita tuossa suhteessa..