tiistai 30. elokuuta 2011

Turvallista matkaa!

Kaikki ovat joskus olleet seuramatkalla, tai ainakin vanhemmiten moiselle lähtevät. Bussi vie kentälle, kentältä hotellille, kivoille päiväretkille. Opas on aina tavattavissa, ainakin melkein aina, ja toimii tulkkina paikallisen kielen ollessa turhan haasteellista. Opas laskee päiväretkille lähtevien ja niiltä palaavien lukumäärät, jottei kukaan jää matkan varrelle. Mikäs siinä. Kun puhutaan nuorista, jotka lähtevät Eurooppaan reppumatkalle, yleensä samassa yhteydessä ei mainita oppaita ja kotiintuloaikoja. Näin ainakin kuvittelin asuessani Suomessa, ja kun kaverit ja joskus itsekin reissailimme Euroopassa, joskus omin nokkinemme, joskus kavereiden kanssa. Tänään lounastauolla kuuntelin huvittuneena kanadalaisten nuorten euroopanmatkasuunnitelmia. Täältä käsin kuulemma järjestetään eräänlaisia seuramatkoja nuorille, joiden aikana opas pitää tarkkaa lukua matkalla olevista. Aamulla opas herättää nuoret, tarjoilee aamupalan, ja suunnittelee päivän ohjelman. Aamupäivällä on tarjolla yhteisiä reissuja, ja iltapäivät saa sitten vapaasti touhuta mitä lystää. Illalla opas tarkistaa, että kaikki ovat turvassa. Todella turvallista touhua, mutta minkälaisille matkoille nämä ihmiset lähtevät sitten, kun eivät enää ole nuoria rämäpäitä?

Turvallisuuskysymykset saavat (pohjoisamerikkalaiset) äidit paniikin valtaan, ja ostamaan kaikenlaisia mahdollisia turvavempaimia. Kuulin jopa suihkun hanan peittämiseen tarkoitetusta pehmusteesta, ettei sitten lapsi vahingossa lyö päätään siihen. Tällä hetkellä kasvavalta sukupolvelta puuttunee maalaisjärki isoksi kasvaessaan, mutta ehkä niitä aivosoluja on sitten enemmän tallella, kun päätä ei ole rajuissa leikeissä muksittu mihin sattuu. Luin yhdysvaltalaisten pedofiilipaniikista ristiriitaisin tuntein. Joissain osavaltioissa on säädetty lailla, etteivät aikuiset saa mennä puistoihin, joissa on lapsille tarkoitettu alue, ilman lasta. Kahvitauolla leikkipuiston penkillä ollut ryhmä naisia sai sakot penkillä istuskelusta, sillä heillä ei ollut lasta mukana, ja he olivat täten pedofiilejä. En tarkoita, etteikö lapsia pitäsi suojella, ja etteikö pedofilia olisi kamala juttu. Onko tälläisille laeille kuitenkaan tarvetta? Lastenlastaan valokuvannut isoisä joutui poliisiauton kyytiin, sillä joku huolehtiva mamma oli soittanut epäilyttävästä vanhasta miehestä poliisille. Jopa Keith on niin varovainen tälläisten juttujen kanssa, ettei kaupassa suostu kävelemään lastenvaateosaston läpi päästäkseen esimerkiksi ruokaosastolle. Saavutetaanko kaikilla näillä "turvatoimenpiteillä" oikeasti turvallisempi maailma, vai johtaako tämä maalaisjärjen lopulliseen katoamiseen ihmiskunnasta?

1 kommentti:

Apa kirjoitti...

Lol olen törmännyt samaan ilmiöön, että leikkipuistoissa ilman lapsia istuskelevat ihmiset ovat lain mukaan "rikollisia". Nauroin kyllä ääneen tuolle suihkun hanan peittämiselle... Tämän perusteella ehdotankin että lakiin tehdään välittömästi muutos, joka velvoittaa kaikki Pohjois-Amerikkalaiset lapsiperheet asumaan pomppulinnassa siihen asti kunnes lapsi täyttää 21!