torstai 1. syyskuuta 2011

Hei, syksy!

Niin se vaan on taas päässyt käymään, että valitukseni kuultiin, ja kesä vaihtui syksyksi. Syksyssä on yksi haittapuoli - äkäiset ampiaiset. Tänä vuonna ne vaikuttavat tavallista kiukkuisimmilta, ja hyökkäilevät kimppuuni jatkuvasti. Kuntosalilla tiistaina lennellyt amppari lisäsi kickboxing-tunnilla kummasti voimaa iskuihini, mutta yrityksestä huolimatta huimat potkuni ja lyöntini eivät pirulaista tappaneet. Sen ampparin serkku häiritsee minua joka lauantai pyykkiä ripustaessani, joten olenkin nyt pyykkäyslakossa vaarallisten työolosuhteiden takia. Nyt sitten valitankin näistä lentävistä ärsykkeistä siihen saakka, että saadaan yöpakkaset kehiin ja amppareilta taju kankaalle.

Töitä on jäljellä enää kaksi päivää. Aloittaessani täällä laskin jäljellä olevia viikkoja, ja harkitsin suuren päiväkamman aloittamista. Viimeinen kuukausi on kuitenkin mennyt nopsaan, ja kohtahan se koulu sitten alkaa. Mielenkiinnolla odotan ensi keskiviikkoa ja ensimmäistä luentoa, olen utelias näkemään ketkä jäivät kesälaitumille, ja ketkä palaavat koulun penkille. Tänään täällä kyllä alkoi jonkinlainen lakko, joka vaikuttaa myös minun kouluni toimintaan, mutta täällä lakot ovat joko säälittävän lyhyitä tai kuukausikaupalla kestäviä. Nähtäväksi jää kummasta tässä on kyse. Kanadalaiset tuntuvat olevan sen verran kohteliasta porukkaa, että asiat pitkittyvät kummasti. Inkkarit ovat Caledoniassa istuneet valtaamallaan tontilla yli 5 vuotta, eikä kukaan oikein tee asialle mitään. Maata ei ole annettu intiaaneille, mutta ei heitä sieltä poiskaan olla ajamassa. Terästeollisuuden lakko, joka lamaannutti Hamiltonin vuosi (?) (joku ei seuraa kauhean hyvin kunnallispolitiikkaa ja -uutisia) sitten taitaa edelleen olla käynnissä, mutta terästehtailla on silti töissä ihmisiä jotain muuta kautta. Tänä kesänä ollut postilakko oli melkoinen taidonnäyte - se kesti pari viikkoa, jonka jälkeen työnantaja antoi periksi työntekijöiden vaatimuksille, mutta joutui sen johdosta irtisanomaan ison osan postityöläisistä rahanpuutteen vuoksi. Kanadalaisten suhtautumisen työntekijäliittoihin voinkin nyt ymmärtää hieman paremmin, sillä lakkoilevat työntekijät ovat aina liittoon kuuluvia. (Jos ei kuulu liittoon, ja päättää olla menemättä töihin, saa potkut.) Täkäläiset varmaan ajattelevatkin, että liittojen olemassaolo vaan hidastuttaa ja vaikeuttaa kaikkien elämää, vaikka sitten pitkällä tähtäimellä työntekijäliitot saavatkin työntekijöilleen aikaiseksi paremmat työolosuhteet. Elän kuitenkin kaikkimullejustnyt-yhteiskunnassa, jossa pidemmän aikavälin vaikutuksia harvemmin pysähdytään tuumaamaan ja tutkailemaan.

Tomusokeri! Etsin eilen tomusokeria pari tuntia, sillä tarkoituksenani on viimeisen työpäivän kunniaksi leipoa työtovereille mokkapaloja. Täällä suklaapiirakka, eli brownies, on lähinnä mokkapalojen makua ja koostumusta, mutta kerta toiseen minulle suuri pettymys. Kaikenlaiset kuorrutteet ovat Kanadassa käsittämättömän pahanmakuisia, ja luulen keksineeni syyn moiseen. Tomusokeria ei meinannut löytyä mistään, sillä kuorrutteita voi ostaa joko valmiina purkissa, tai kätevässä sekoita-joukkoon-vain-vesi-paketeissa. Lopputulos on kummassakin tapauksessa järkyttävän makuinen mössö, sellainen voin ja jonkun kummallisen lisäaineen liitto, jonka kunniaksi paikalle on kutsuttu myös kilokaupalla sokeria. Niitähän kuorrutteeseen toki tuleekin, sokeria, ja voitakin, mutta minunkaan tekemäni kuorrute ei kyllä koskaan ole maistunut niin pahalta kuin täkäläiset maistuvat. Tomusokeria kuitenkin sitten lopulta löytyi, ja jos vähän säädän ja "teen" vaniliinisokeria, niin eiköhän Maijun Mokkapaloista tule suosikkituote täällä labrassa. Toivon toisaalta, että kamalan makuisiin suklaapiirakkavirityksiin tottuneet kanukit inhoavat mokkapalojani niin paljon, että joudun viemään ne mukanani takaisin kotiin, ja syömään ihan itse. 

4 kommenttia:

Apamato kirjoitti...

Mun on pakko kommentoida tuohon tomusokeriasiaan sen verran että uskon että sitä kyllä jostain kaupan sokeriväliköstä löytyy nimellä powdered sugar, koska meillä ainakaan samalla mantereella ei ollut vaikeuksia sitä kaupasta löytää. Tämä powdered sugar on myöskin siis ihan tavallista sokeria vain tomumaisessa muodossa eli ei mitään maustettua tms. Mutta voihan toki olla että Kanada haluaa erottua joukosta tomusokerittomuudellaan.. who knows?

Maiju kirjoitti...

Kyllä sitä loppupeleissä täältäkin löytyi sokerihyllystä, nimellä icing sugar. Pölyltä se näyttää, joten kai se on oikeanlaista. Kaikissa isoissa ruokakaupoissa sitä ei silti ole tarjolla, piti mennä vähän "hienompaan" kauppaan jotta kuorrutukseen tarvittavat aineet sai kasaan.

Ap-Mat kirjoitti...

Millon uusi Ma-Ju maailmalla (latailemassa) tuleee-eeee???

Maiju kirjoitti...

Se tulee kello kuhdeksantoista viidennen viikon porstaina. Eli piakkoin.