lauantai 29. lokakuuta 2011

Varo!

Varoituskylttien ja -tarrojen määrän perusteella tässä maassa ei koskaan tapahdu onnettomuuksia, eikä kukaan ikinä liukastu tai kompastu. Valtiovierailu Agentti Apamadon kanssa vei meidät Hamiltonista Torontoon bussilla ja junalla. Matkamme aikana kiinnitimme huomiota moneen turvallisuutta edistävään ratkaisuun, jotka on kehitelty maalaisjärjen puutteen takia.

  1. Matkustimme ensin Hamiltonista Burlingtoniin bussilla, joka oli siis tuollainen pidemmän matkan bussi, eikä rämisevä paikallisbussi. Sisään kivutessamme jokaista askelmaa koristivat räikeät varoitustarrat: "varokaa portaita, älkää kompastuko". Varoitustarra oli myös kuskia varten askelmalla, joka johti kuljettajan istuimelle. Eikö riittäisi vaikka sellainen mustakeltaraidallinen tarra portaasta varoittamassa? Ei. Joka askelmasta tulee erikseen varoittaa sanallisesti.
  2. Bussista siirryimme Torontoon meidät vieneeseen junaan. Junan seiniä koristi paniikkinauha. Sitä koskettamalla hälytys sairaskohtauksen tai ahdistelun tai muun hätätilanteen takia välittyy junan henkilökunnalle. Muistattekos, miten paikallisjunissa Suomessa hätäjarru on junavaunun molemmissa päissä? Täällä koko vaunu on yhtä hätäjarrua, jotta siihen varmasti ylettyy, eikä tarvitse esimerkiksi kenekään kävellä kahta askelta hälytystä tekemään. Tosi turvallista!
  3. Matkalla rautatieasemalta takaisin kotiin paikallisbussilla havaitsimme paikallisbussien kansanterveyttä edistävän vaikutuksen. Bussi oli tavanomaisten varoitustarrojen lisäksi (älä seiso kuljettajan näkökentässä, ei ruokaa, ei juomaa..) koristeltu paljon vakavammista asioista varoittavilla julisteilla. Meitä varoiteltiin tupakoinnin haittavaikutuksista, tatuointien vaarallisuudesta (koskaan ei tiedä minkä taudin niistäkin neuloista saa), kiroilusta (moista käytöstä ei suvaita busseissa, ja se satuttaa toisia ihmisiä henkisesti jos niille kiroilee) ja toki sukupuolitaudeistakin muistutettiin. Ei siis tarvita seksivalistusta tai terveystietoa kouluissa, kun lapset kulkevat kouluun paikallisbussilla. Kätevää!
  4. En muista olenko kertonut crossing guardseista aiemmin, ehkä olen, ehkä en, so not. Täällä suosituilla koulureiteillä on tienylityspaikkoja vahtimassa ns. crossing guardseja. He ovat yleensä eläkeläisiä, jotka aamuisin ja iltapäivisin noin tunnin ajan seisovat tienristeyksessä, ja jos joku haluaa ylittää tien, he pysäyttävät liikenteen STOP-merkkinsä voimalla, jotta lapset ja aikuisetkin voivat turvallisesti ylittää tien. Toinen vaihtoehto olisi opettaa lapsille, että ennen tienylistystä pitää katsoa oikealle ja vasemmalla (ja vielä kerran oikealle!). Jälleen kerran, maalaisjärjen puutteen vaikutuksesta, tämäkin tehtävä on ulkoistettu, ja tienylityksen turvallisuus on eläkeläisten harteilla. Täällä ei sitten varmasti koskaan jää lapsia autojen alle, eikö niin? Niin. Pä.
Lisäys näin jälkikäteen (1.11.11): Täällä Kanadassa liikenne on ihan eri mittaluokassa kuin Suomessa. Eipä täällä isommassa kaupungissa niin vaan pääsekään tien yli, ja monessa paikassa Crossing Guardsit ovat kyllä tarpeen. Tai, toisaalta ovat, toisaalta eivät. Tosi harva lapsi näyttää kävelevän kouluun, suurin osa saa kyydin vanhemmilta tai menee koulubussilla. Eläkeläismiehiä myös sijoitellaan hassuihin paikkoihin, esimerkiksi työmatkani varrella on kaksi tienylistyspistettä, joissa on liikennevalot ja lisäksi crossing guard. Kyllä niiden teiden yli pelkästään valojen avullakin taitaisi päästä. 

Toinen juttu on tuo koululaisten ikä - täällähän lapset menevät kouluun jo vissiin 4-vuotiaana. Eihän sen ikäinen totta tosiaan osaa itse kulkea liikenteessä, saati sitten ylittää turvallisesti tietä. Se onkin sitten jo ihan toinen juttu, että miksi koulu pitää aloittaa niin nuorena..

3 kommenttia:

Teija Saarinen kirjoitti...

Tää oli mainio :D Aattelin samalla tutustuu jossain vaihees noihi muihinkii juttuihin.Ainakai tää eka juttu oli hauskasti ja mielenkiintosesti kirjotettu :)

Maria kirjoitti...

Mua ärsyttää tämä kanadalainen tapa laittaa Stop-merkki joka kulmaan... Ajelu täällä on aina aja, stop, aja, stop, aja, stop, aja, stop. Ei tarvitse ajatella ja katsoa tuleeko auto kun pitää aina kuitenkin pysähtyä! Ja eipähän nää edes pysähdy samalla tavalla kuin mitä pitäisi Stop-merkin eteen pysähtyä...

Maiju kirjoitti...

Maria, olen samaa mieltä! Risteyksissähän vielä kerrotaan sekin, onko kaikilla Stop-merkki. Ei tartte sitten miettiä että pitäiskö väistää oikealta vai vasemmalta tulevaa.