tiistai 22. marraskuuta 2011

Alakerran vaarat

Olen tässä läksyjä vältellessäni katsellut House Hunteria, eli kotia etsivistä perheistä kertovaa ohjelmaa. Heidän mukanaan mennään katsomaan kolme eri taloa tai asuntoa, ja niistä he sitten valitsevat itselleen mieluisen. Voisin kuvitella, että kulissien takana ihmiset yleensä käyvät katsomassa useampaa mestaa, ja ehkä kamerat sitten viedään mukana vain muutamaan. Pohjoisamerikkalaisten oletukset elämisen tasosta jaksavat ihmetyttää.

1. Vanhempien makuuhuoneen (master bedroom) yhteydessä tulee olla aina kylpyhuone, johon lapsilla tai vierailla ei ole asiaa. Kylpyhuoneen tulee olla suuri, ja kahdella lavuaarilla varustettu, jotta aamulla ei tule lavuaarilla ruuhkaa. Olen nuukuuteen tottunut suomalainen, ja minulle riittää yksi lavuaari. Yleensä käyn vessassa yksin, joten en oikein edes tiedä mihin sitä toista lavuaaria sitten käyttäisin. Toisen käden pesuun?

2. Kylpyhuoneita on yleensä monta. Kukaan ei halua jakaa kylppäriä muiden kanssa.

3. Lasten makuuhuoneiden tulee olla vanhempien makuuhuoneen vieressä. Alakerrassa makuuhuoneita ei pitäisi olla ollenkaan, sillä ne eivät ole turvallisia. Jotenkin onnistuin selviämään hengissä ensimmäiset 16 elinvuottani, vaikka asuinkin yksikerroksisessa talossa. Kellarissa sen sijaan makuuhuoneita voi ja pitää olla. Kellarissa. Kosteassa, homeisessa kellarissa. 

4. Keittiössä työtasojen tulee olla graniittia, ja kodinkoneiden ruostumatonta terästä. Jos esimerkiksi hella on valkoinen, ja tiskikone musta, värit eivät sovi yhteen, eikä sellaista taloa voi ostaa. Pienet keittiöt ovat myös kauheita, niissä pitää aina olla tilaa vähintään kahdelle kokille, ja kaikki kaapinovet ja kodinkoneiden ovet pitää voida avata ilman, että ne osuvat toisiinsa tai ovat kokkien tiellä. Täten keittiöön mahtuu sitten kätevästi ottamaan pikaruoat ulos takeout-pussista. 

5. Parketti makuuhuoneessa on kauhean kylmä ja epämukava lattiamateriaali. Kokolattiamattoa tilalle, ja pian!

Talothan täällä rakennetaan heppoisesti, jostain lastulevystä ja puusta, eikä rakenteita suojata esimerkiksi sateelta missään rakennusvaiheessa. En taida koskaan saada unelmataloani, jonka talot olisivat oikeasti tiilestä tai jostain harkoista, ja kerrosten väliset lattiatkin betonia. Tai kosteuseristettyä kylpyhuonetta. Miksi täällä iso kylpyhuone on tärkeämpi kuin vesieristetty kylpyhuone? Suuri talo on tärkeämpi juttu kuin hyvin rakennettu talo. Käsittämätöntä. Lähettäkää pliis mulle suomalainen talo. 


Ei kommentteja: