lauantai 11. helmikuuta 2012

Mahdoton juttu

Minua on syytetty aiemminkin yleistämisestä ja jopa rasismista yleistysteni takia, joten tässä lisää matskua kyseistä väitettä pönkittämään..

Eilen odotin bussia päästäkseni koulusta töihin. Pysäkillä kanssani oli kaksi intialaista miestä. Molemmilla oli verkkarit ja tennarit, ei pipoa, ei hanskoja. Molemmat puhuivat puhelimeen koko bussinodotteluajan. Olen aiemminkin huomannut, että intialaiset joko hengaavat isossa porukassa ja lähestulkoon huutavat toisilleen. Jos he jostain syystä joutuvat ryhmästä erilleen, he puhuvat kännykkään. Miten voin olla yleistämättä, kun 98% empiirisistä havainnoistani tukee tätä väitettä?

Hieman heikommat perusteet yleistelyyn tarjosi samaisella bussipysäkillä kaksi todella mustaa miestä, joilla molemmilla oli korvaläpällinen kunnon talvihattu, sellaiset keltaset maiharien näköiset kengät mustilla kärkivahvikkeilla, ja toppasormikkaat. Tähän koodipukeutumiseen en ennen ole kiinnittänyt muualla huomiota, ja voihan olla että miehet olivat vaikka töissä samassa työpaikassa, missä ko. kengät ovat pakolliset. Jälleen kuitenkin mielelläni olisin lähtenyt yleistämään!

Kolmas, ja edelleen sillä samalla bussipysäkillä tehty havainto oli kanadanitalialaisista. Niitäkin oli kaksi, ja molemmilla oli nahkarotsi päällä, ja sen alla huppari. Hupparin huppu oli vedetty päähän suojaamaan kylmältä. Kellään muulla pysäkillä olleistä ei ollut nahkatakkia, tai hupparin huppua päässä. Tai verkkareita. Tai sellaisia talvihattuja. Yleistäminen on niin kätevää, miksi niin ei saisi tehdä??

Yleistäminen toki ruokkii stereotypioita, jotka kuulemma kaikki ovat negatiivisia vaikka saattavat ensialkuun kuulostaa positiivisilta. Olen kuitenkin esimerkiksi itse täällä ollessani koittanut vahvistaa uskomusta siitä, että suomalaiset kestävät jäätä (talven lämpötiloja) ja tulta (saunaa) muita paremmin, ja että kaikilla on lemmikkeinä porot. Tottahan tämä on, tai vaikka ei olisikaan, niin en minä siitä loukkaannu jos joku kysyy että missä sun poro on?! Koulukavereille olen muuten myös mainostanut puukkohippasia. Eivät taida sen jutun jälkeen pitää Suomea ykköslomakohteena..

2 kommenttia:

Apoista paras! kirjoitti...

Mun poro lähettää terveisiä Larsille!

Maiju kirjoitti...

Lars sanoo miu mau poro!