maanantai 27. helmikuuta 2012

Turvatonta touhua

Viime perjantaina menin koulun jälkeen töihin, ja sain kauhukseni kuulla, että edellisenä iltana työpaikan vieressä olevassa parkkihallissa oli murhattu joku vanha mies. Poliisin mukaan murha ei ollut sattumanvarainen pahoinpitely/ryöstö, vaan ihan tarkoituksella tämä uhri oli valittu. Tiesin toki jo ennestäänkin, että Barton Street ei kuulu Hamiltonin parhaimpiin alueisiin, mutta että murha. Ja vielä ihan työpaikkani vieressä. Iik! Lähdinkin sitten jo ennen pimeäntuloa töistä, ei paljoa huvittanut pimeällä seikkailla kyseisellä alueella, vaikka toivottavasti tuskin minun perääni on palkkamurhaajaa lähetetty.

Tuntuu hassulta, että maassa missä kaikki on turvamerkitty ja kääritty pumpuliin, sattuu ylipäätään mitään pahaa. Halloweenasuissa on varoitukset, että tällä Batman-viitalla ei oikeasti voi lentää, mutta silti joka vuosi Halloweenin aikaan joku kersa lyö päänsä hypätessään sohvalta tai katolta. Mielestäni tämä kaikki on tosin jälleen selitettävissä sillä maalaisjärjen puutteella. Kaikki tarjoillaan kansalaisille valmiiksi pureskeltuna ja ohjeet ja varoitukset on kaikkialla kaikkeen, siispä aivojen käyttöön ei juuri tarjoudu tilaisuuksia. Stop-merkki joka risteyksessä opettaa ihmiset ajamaan risteyksen läpi ympärilleen katsomatta, jos stop-merkkiä ei ole. Parasta ennen-päivämäärät pyöräilykypärissä, lastenistuimissa, ja ties missä tuudittavat ihmiset uskomaan, että jos parasta ennen-päivämäärää ei vielä ole saavutettu, on tuote täysin kunnossa. Näin siis vaikka onnettomuudessa ollut pyöräilykypärä on ihan käyttökelpoinen, vaikka olisi haljennut, kunhan päiväys on kunnossa! Toisaalta täällä kavahdetaan kovasti valtion yrityksiä toimia valvovana isoveljenä, siksipä ei kai ole maanlaajuista tarkkaa väestörekisteriä tms. Ei haluta, että viranomaiset tietävät kaiken itsestä, mutta toisaalta annetaan muiden tahojen hoitaa kaikenlainen ajattelu sen sijaan, että itse vaivauduttaisiin kelaamaan juttuja.

Miksi kaikkialla sitten on niin paljon ohjeita ja varoituksia? Jos niitä ei ole, niin onnettomuuden sattuessa (vaikka siis onnettomuus johtuisi tyypin tyhmyydestä) uhkaa syyte. Jos esimerkiksi loukkaantuu vakavasti kun Batman-viitta ei kannakaan katolta alas hypätessä, mutta pakkauksessa ei ollut mainintaa siitä, että viitan kanssa ei voi lentää, viitan valmistanut yhtiö todennäköisesti joutuu maksamaan kasapäin korvauksia ko. lepakkoääliölle. Samoin sille, joka koitti imuroida silmästään roskaa ja siinä samalla sitten satutti silmänsä, jouduttiin todennäköisesti maksamaan aikamoinen nippu rahaa. Eli p-amerikkalaiset ovat tyhmiä, mutta johtuuko se geeneistä, vai oikeusjärjestelmästä?

4 kommenttia:

-E- kirjoitti...

Teepäs joskus listaa asioista, joista siellä osataan varoittaa, ja joista meidän täällä Suomessa täytyy selviytyä omin pienin aivoinemme. Kuulostaa meinaan sen verran mielenkiintoiselta, ettei meitä tajuta varoittaa imuroimasta silmiämme!!! kuinka olemmekaan vielä elossa..?

Maiju kirjoitti...

Jes! Hyvä idea, ja listojen laatiminen on tunnetusti lempipuuhiani.. Alan heti kerätä aineistoa megavaroituslistaa varten, ja julkaisen sen pian, jottette siellä Suomessa joudu vaaratilanteisiin!

Maria kirjoitti...

Entäs autojen sivupeileissä olevat tekstit: objects in mirror appear closer than they are :D

Maiju kirjoitti...

Peilit pääsevät varoituslistalle, en tosin ollut varma onko Suomessakin sivupeileissä varoitukset. Ei taida olla..