keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Peltipoliiseja ja ennakkoluuloja

Pesulassa työskennellessäni törmäsin mielenkiintoisiin ennakkoluuloihin Suomesta ja suomalaisista. Minua kutsuttiin postimyyntimorsiameksi, ja Suomen oletettiin olevan osa Venäjää. Tai Ruotsia. Maantieteellisesti suurin osa osasi sijoittaa Suomen Eurooppaan, mutta monen mielestä Eurooppa on ikäänkuin yksi maa. Työharjoittelupaikassani on töissä aika paljon sivistyneempiä ihmisiä. Koulutetumpiakin ehkä, mutta ennen kaikkea tiedostavampia. Ihmiset ovat matkustelleet naapurikylää pidemmälle, ja monella on lapsia tai sisaruksia ulkomailla, jopa siellä Euroopassa. Onkin ollut mielenkiintoista havaita ennakkoluulojen erilaisuus erilaisissa työympäristöissä. Työharjoittelupaikan ihmiset liittävät Suomen ihmiskaupan sijaan jääkiekkoon, ringetteen, ja tangoon. Jopa kaksi ihmistä on kysellyt Suomen tangomeiningeistä, eli ilmeisesti maailmalla Suomi on tunnettu tangomaa. Nyt vaan parketille sitten partaveitseilemään, mars!

Yksi suurimmista eroista kansojemme välillä on yksityisyyden suojelu. Suomessa käydään alasti saunassa puolituttujen kanssa, täällä ei edes lasten tai omien vanhempien nähden välttämättä olla edes alusvaatteisillaan. Yksityisyyden tarve pätee myös mielestäni kummallisiin, yleistä turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin. Autoilijaa ei esimerkiksi saa puhalluttaa, ellei ole riittävän hyviä perusteita puhallutukselle. Perusteiksi riittänee alkoholin haistaminen hengityksessä, ja sitten ne perinteiset "kävele tätä viivaa pitkin horjumatta"-testit. Kuulemma voi myös joutua luettelemaan aakkoset takaperin, mitä en kyllä selvänäkään saisi tehtyä. Perjantai-illan perinteisiä ratsioita ei täällä siis ole, vaikka siihen mielestäni olisi kyllä tarvetta. Moni ajaa muutaman tai vähän useammankin drinkin juotuaan, eikä suurin osa kansasta pidä tätä minkäänlaisena ongelmana. Kauheampaa olisi jos poliisille annettaisiin lupa kajota yksityisyyteen puhalluskokeiden merkeissä.

Toinen suomalaisille tuttu poliisi on peltipoliisi, ja täällä kun tieverkosto on laajempi kuin Suomessa, hehkutin peltipoliiseja Keithillekin. Ihmettelin, miksei täällä vartioida teitä peltipoliisien avulla, valvotaanhan tulliteitäkin samankaltaisen järjestelmän avulla. Maksulliselle tielle ajettaessa kamera tallentaa rekisterikilven, ja sama juttu tapahtuu tieltä poistuttaessa. Keithin vastaus yllätti: täällä oli ennen peltipoliiseja, mutta sitten joku poliitikko lupasi, että jos hänet valitaan eduskuntaan (tai mikä ikinä täällä onkaan vastaava laitos), peltipoliisit poistetaan teiltä. Poliitikko valittiin, ja kerrankin poliitikko piti sanansa, ja peltipoliisit katosivat teiden varrelta. Minun mielestäni on käsittämätöntä, että yksittäinen henkilö voi vaalilupauksensa pitääkseen heikentää kaikkien tielläliikkuvien turvallisuutta. Onhan se tosin hirveä rikkomus yksityisyydensuojaa kohtaan jos ylinopeutta ajavasta ihmisestä otetaan valokuva!

Ei kommentteja: