perjantai 25. lokakuuta 2013

Tervehdys pitkästä aikaa!

Kirjoittelen tätä matalan verensokerin siivittämänä, joten anteeksi jo etukäteen kaikki kirjoitusvirheet ja ajatuskömmähdykset! Keväällä ja kesällä työharjoittelupaikkojen tietokoneet oli ovelasti säädetty niin, että tänne blogia kirjoittamaan ei ollut mitään asiaa. Molemmat duunit olivat sen verran leppoisia, että netissä kuitenkin tuli surffailtua luppoajalla sen verran, että töiden jälkeen netti ei kiinnostanut palaakaan. Neljännessä ja viimeisessä työharjoittelupaikassa tätä sivustoa ei (vielä) ole estetty, joten täällä ollaan!

Olen aina vääryyksiä ja kummia asioita kohdatessani miettinyt, että näistä sitten purnaan blogiini, mutta kun ei noita juttuja kirjoita ylös, niin eipä niitä sitten muistakaan. Vuoden 2013 aikana olen ajellut paljon autolla, paljon enemmän kuin olisin halunnut. Liikennekäyttäytymisestä ja ylipäätään p-amerikkalaisesta autoilusta riittää siis kyllä kirjoitettavaa vaikka ensi vuosituhannelle saakka. Keväällä olin lähinnä postinaisena ja suurin osa ajelusta tapahtui Hamiltonin sisällä kaupunkiliikenteessä, ei kuitenkaan pahimpaan ruuhka-aikaan. Kesällä Sarnia-Narniassa liikennettä ei ollut juurikaan Hamiltoniin verrattuna (73 000 asukasta vs. 500 000 asukasta) ja ainoastaan ajelu kahden kaupungin välillä raivostutti toisinaan. Lue: joka toinen viikonloppu kun kahden tunnin mittaisen retken joutui tekemään. Kaksi tuntia saattaa tuntua lyhyeltä ajalta tottuneemman autoilijan mielestä, mutta minusta se oli kovin tuskainen reissu. Matkaa ei tehnyt siedettävämmäksi se seikka, että koko kaksituntinen matka oli suunnattoman tylsä. Huomaan oman kanadalaistumiseni siitä, että ilmoitan itsekin nykyään ajomatkan pituuden aikayksiköissä, en pituusyksiköissä. Sarniaan lienee Hamiltonista reilun 200 kilometrin matka, mutta matka kuuluu ilmoittaa parin tunnin pituisena, ei parinsadan kilometrin pituisena. Loppukesästä reissu alkoi tuntua ihan siedettävältä, eikä vähiten Sallyn ansiosta. Sally on Ford Mustangini vuosimallia 2000, eli aika vanha poni jo, mutta kovin kaunis, ja kiihtyykin ihan kivasti.

Uuden työharjoittelupaikan myötä olen joutunut miettimään aikamatkayksikön käytännöllisyyttä. Työpaikkani on kotoa 15 minuutin ajomatkan päässä, jos ruuhkia ei ole. Joskus matkaan menee 20 minuuttia, joskus tunti. Tällaisessa tilanteessa lienee sallittua ilmoittaa etäisyys kilometreissä, matkaa kodin ja työpaikan välillä on noin 20 kilometriä. Ensimmäisen kahden viikon aikana stressitasoni nousi taivaisiin liikenneruuhkien takia. En koskaan ajatellut moisen seikan vaikuttavan hyvinvointiini, mutta niin se vaan vaikuttaa. Mielenkiintoisin havainto on aamun liikenteessä: saavun samaan aikaan työpaikalle riippumatta siitä lähdenkö kotoa 7:50 vai 8:10. Arvatkaapa, monelta lähden? Työaikani on puoli ysistä viiteen, ja viiden aikaan kaikki ovat matkalla kotiin ja kaikki tiet ovat ihan jumissa. Melkein päivittäin jompi kumpi Hamiltonin ohi menevistä valtateistä (403 tai QEW) on ainakin osin suljettu onnettomuuksien takia, ja liikenneruuhkan kokoa ja onnettomuuden vaikutusta liikenteen sujuvuuteen lisää se, että sitä onnettomuutta pitää päästä pällistelemään. Jokainen ohi ajava auto hidastaa toki senkin takia, että tiellä on poliisiauto ja/tai ambulanssi, mutta välillä kun pelastusajoneuvot ja onnettomuudessa olleet autot ovat pientareen puolella eivätkä tiellä, autot silti matelevat onnettomuuspaikan ohi ja kiihdyttävät vasta, kun kuskit ovat saaneet kauhistella tuhon määrää. Minua kiinnostaisi enemmän kotiin pääsy, mutta ilmeisesti muilla ei ole kiire kotiin ollenkaan.

Kaikkein eniten liikenteessä ärsyttävät ne autoilijat, jotka eivät käytä suuntavilkkua. Tämä on universaali tosiasia, sillä Suomessakin ne minua kyllä ottivat kaaliin. Pääsin syyskuun alussa käymään pitkästä aikaa Suomessa, tapasin paljon ihania ystäviä ja kavereita vuosien takaa. Iskä antoi minun ajaa autollaan, jotten ihan unohtaisi sitä miten kytkintä käytetään. Aika hyvin se oli unohtunut. Vaikka en kytkintä osaa ehkä enää käyttää, niin kyllä vilkku on aika kääntyessä päällä, vaikka olisi sitten auto sammunut risteykseen kytkimen käytön unohduttua.. Voisitteko kaikki ystävällisesti käyttää vilkkua siihen saakka, että opin lukemaan toisten ajatuksia?

Ei kommentteja: