perjantai 20. joulukuuta 2013

Mistä tietää että suomalaisella on koti-ikävä?

No siitä tietysti, että ruotsalaisen tavatessaan jutusta ei meinaa tulla loppua ja tapaaminen on kuukauden kohokohta. Olin hammaslääkärissä ja hoitaja oli yhdeksän vuotta sitten Ruotsista tänne muuttanut nainen. Hänen kanssaan sitten juttelin (tai oikeastaan hän jutteli, minun suussani olleet instrumentit hieman häiritsivät aktiivista keskustelua) siitä miten karkit ovat parempia Suomessa/Ruotsissa, talot ovat kauniimpia, ja vesi maistuu paremmalta. Näkkileipää muisteltiin kaiholla, samoin maalaisjärkeä. Niin tämä maailmalla olo muuttaa ihmistä, eipä sitä kotona Suomessa koskaan ajatellut fiilistelevänsä ruotsalaisen kanssa näkkileipäjuttujen äärellä.

Tuota maalaisjärkeä kaipaan kyllä ehkä eniten. Miksi esimerkiksi pistaasipähkinäpussissa pitää olla varoitus, että pussi sisältää pistaasipähkinöitä? Jos kaupasta ostaa ko. pähkinöitä, eikö sen pussin sitten ikäänkuin olettaisi sisältävän juurikin niitä pähkinöitä eikä esimerkiksi banaaneja? Tietysti kyse on siitä, että jos pistaasien läsnäolosta varoitetaan, ei kukaan voi haastaa firmaa oikeuteen jos pistaasiallergikko Pirkko-Petteri vahingossa sitten napsii välipalaksi pistaaseja varoitusmerkillä varustetusta pussista. Mielestäni moinen on suunnattoman surullista, ihmisten ei enää oleteta osaavan käyttää aivoja lainkaan. Esimerkkejä piisaa..

Monesti täällä on esimerkiksi kolmantena kaistana oikealla moottoritielle johtava kaista, joka on merkitty vain kääntyväksi kaistaksi ja monenlaisen nuolen kanssa on merkitty että kaista erkanee varsinaisesta tiestä. Nuolien lisäksi on usein kyltti, jossa lukee että kyseinen kaista erkanee tiestä (right lane exits tai right lane must exit). Samaa asiaa yleensä viestitetään niin monella kyltillä ja merkillä, että ne tärkeimmät usein hukkuvat merkkimereen, ja sitten Maijukin eksyy. Maalaisjärkeä voisi käyttää myös sitten siihen, että laittaisi ajovalot pimeällä päälle jne., mutta kerrottakoon autoilutoilailuista erikseen joku toinen kerta.

2 kommenttia:

Wendi kirjoitti...

Löysin blogisi haulla "saunaetiketti" ja jämähdin lukemaan niin, että unohdin mitä lähdin hakemaan. Toivon, että et ole lopettamassa blogia (usein käy niin, että kun löydän mieleisen blogin, sen pitäjä on jo kypsähtänyt koko asiaan), niin hauskaa ja opettavaista on ollut! Mutta selvisikö se saunassa käyminen koskaan, mistä puhuit 17.5.2011? Ja miten kissat voi?

Wendi kirjoitti...

Kerrassaan mahtava blogi, ihana lukea kokemuksistasi ja välillä kyllä saa nauraa ihan vedet silmissä, kun osaat sellaisen kuivakkaan nasevan tavan tuoda asioita esille. Miten kävi sen sauna-asian kanssa, mistä kirjoitit toukokuussa 2011? Ja kuinka kissat voi?